Röda rummet 1879

1879 kom romanen Röda rummet ut, av prosaförfattaren August Strindberg. Detta var ett stort genombrott för Strindbergs karriär. Enligt många så ansåg dem att detta var den första moderna romanen i svensk litteratur, detta gjorde August till Sveriges mest omdiskuterade och anmärkta författare. Romanen var skriven i svår svenska, ett annorlunda svenskt språk än vad vi använder oss av idag, därför blev romanen ‘’översatt’’ till nysvenska vilket blir lättare för folk i dagliga samhället att förstå romanen bättre.  Strindberg var 30 år gammal när han skrev Röda rummet. Den blev en stor framgång. Denna roman gör så att läsarna får följa med på en stadsvandring i Stockholm, dem flesta av dessa delar av Stockholm som skrivs i romanen som läsarna får läsa är borta idag.

Handling

Boken handlar om att läsarna får följa med i Arvid Falks liv som journalist, det var det Arvid gjorde som bäst, att skriva. Han tar med oss i sin resa genom Stockholm och den centrala statliga myndighetens overksamhet. Han låter även läsarna känna på välgörenheten som definitivt inte är mer än en statussymbol för de rika människorna och därefter tar med oss till det Röda rummet på Berns där revoltörer träffades på den tiden och pratades vid.

Arvid Falk är 23 år gammal, han är en ung och uppmärksam stockholmare, som letar i full fart efter ett inspirerande och spännande jobb. Han bestämmer ett möte med Struve. Struve är en man som Arvid tror sig jobba åt tidningen ”Rödluvan”. Det Arvid var ute efter med Struve var att han skulle hjälpa Arvid att komma in i den fartfyllda världen för tidningar. Det Struve sedan påstår är att Arvid inte har mognaden och orken för att kunna bli en yrkesskribent, efter detta sagt vänder Struve sin rygg mot Arvid och går. Arvid är nu i ett stort behov av pengar. Därför försöker han träffa sin äldre bror Carl Nikolaus Falk för att Arvid ska kunna få ut sin del av arvet som lämnades kvar efter att deras far gick bort. Det Arvid får till svar av Carl är att Arvid redan hade tagit ut sin del av arvet och resten som finns kvar är Carls. Arvid hade blivit lurad. Han gick därifrån besviken.

Verk skrivna av August Strindberg

Några av de verk som August gjorde var, Anno fyrtioåtta, Det nya riket, Sömngångarnätter och Fadern. Han har gjort så många olika verk, så detta var absolut inte alla.

August Strindberg

August påbörjade författarskapet som dramatiker och sina första pjäser i början av 1870-talet. Han var en vetenskapsman som var begåvad och inspirerad. Dem försök som Strindbergs har gjort under senare år var mer tankfulla och fantastiska. Stämplade av en vetenskaplig åsikt angående naturen som ett slumpmässigt, stort men tankeriktigt konstverk. 14 maj 1912 avlider August i sitt hem efter en lång tids sjukdom. Han begravdes fem dagar efter sin död på Nya kyrkogården som nu kallas för Norra kyrkogården. Det var 60 000 personer som kom till begravningen för att få säga farväl till den berömda prosaförfattaren. Efter sig lämnade han sina fem barn, fyra döttrar och en son.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.