Nya romaner

2019 har precis börjat, men årets mest spännande och intressanta romaner har redan börjat sippra ut på bokmarknaden. Romanen som källa till underhållning, kontemplation och insikt står sig ännu stark, trots tekniska under och internetkultur. Här kommer några av årets mest intressanta romaner som bara är ett klick bort.

Det lilla hotellet på rue d’Amour – Dag Öhrlund

Hôtel d’Amour i Paris är litet, men rum nummer ett är speciellt. Det är det största, fina och vackraste rummet på hela hotellet. Gäster kommer och gäster går och berättar historier för rummet. Fönstret ut mot gatan i det sjätte arrondissemanget, nyckeln som följer hotellgästernas steg vart de än går och den gamla telefonen som tar emot samtal hjälper alla till att berätta. Den här boken handlar om ett besjälat rum som får uppleva sorg, glädje, ilska och även bevittna ett mord. Den handlar också om den instabila hotellägaren Darcel Chagal, städerskan Estelle och hennes flykt från sin ondsinte far samt den oro som rummet uttrycker för henne.

Förälskelsen – Hannah Widell, Amanda Schulman

Det här är den tredje delen i romanföljetången Två systrar som behandlar teman som systerskap och relationer. Systrarna Vanessa och Alicia lämnar Stockholm för att söka lyckan på andra sidan jordklotet, närmare bestämt Los Angeles. Väl där ställs de inför fundamentala frågeställningar som handlar om relationernas tillstånd och vilka som är värda att kämpa för.

Högspänning – Henrik Bromander

Vad händer med en människa när den miljö man vistas i dag ut och dag in helt plötsligt gör en sjuk? Högspänning handlar om svenskläraren Lotta som drabbas av elöverkänslighet. Ett sjukdomstillstånd som inte alls lämpar sig för den moderna välfärdsstaten där teknik och elektricitet omger människor dag som natt. Den stigmatiserande sjukdomen blir en identitet för Lotta som beslutar sig för att slå tillbaka efter att ha tvingats att lämna samhället för ett liv i skogen.

Bränn alla mina brev – Alex Schulman

Med hjälp av dagboksanteckningar och gamla brev ger sig Alex ut på en jakt efter svaret på hans inre vrede. Det är en bok som behandlar svartsjuka, ödesdiger kärlek och livsavgörande släkthemligheter och den filosofiska frågan om kausalitet.

En gentleman i Moskva – Amor Towles

I det forna Sovjetunionen existerar ingen tryck- och åsiktsfrihet. Detta får greve Alexander Rostov erfara när han blir dömd till husarrest efter att ha skrivit en dikt som inte föll etablissemanget i smaken. Han flyttas in i ett rum på hotellet Hotell Metropol på obestämd tid där han nu tvingas bygga upp en meningsfull tillvaro bortom det liv han tidigare levt i lyxvåningen i Kreml.
På hotellet träffar han flickan Nina och de utvecklar en vänskap som betyder mycket för hans nya liv.

På en ny nivå – Carin Hjulström

Frida Fors har träffat en jazzmusiker som hon har flyttat ihop med i en av Paris förorter. I samma veva har hon fått ett nytt jobb som vikarierande kommunikationschef för Göteborgs kommun där utmaningarna hopar sig. Staden ska stå som värd för ett EU-toppmöte och Frida, som inser att hon kanske inte har torrt på fötterna för uppdraget, hamnar i prekära situationer bland politiska divor och protektionister. Det är ett toppmöte i svallvågorna av Brexit, med konflikter mellan presidenter och diskussioner om en EU-armé som samtalsämnen. Samtidigt som hon ställs inför det omedelbart svåra arbetet som politisk medlare brottas hon med kärlekslivets dilemman.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.