Konsten med att skriva en bok

Bortsett från muntligt traderade, är böcker det äldsta sättet för människan att berätta en historia. Böcker är således någonting som människan älskat och värderat i alla tider. Nuförtiden finns i de i alla former, som e-bok, ljudbok, pocket, hårdpack, reseformat, alla sätt som går att tänka sig. Men vad krävs det för att gå från att vara en läsare av böcker, till en författare av böcker? Enligt vissa redaktörer, finns det några tips för hur man lyckas med konsten att skriva en bok.

Se hela boken, inte bara manuset

När man skriver en bok är det många som fokuserar på själva texten, manuset. Detta är förstås viktigt, då det är själva bokens kropp. Men många glömmer bort att en bok behöver mer än bara ord som blir till meningar. En bok behöver formgivning, ett omslag, den behöver marknadsföras. Man måste fundera över om man vill satsa på att hitta ett förlag som ska ge ut ens bok, eller om man ska ge ut den själv. Vilket som måste man hitta ett sätt att sälja in sin bok. Om man inriktar sig till företag kan det innebära några väl valda ord i följebrevet man skickar med ett manus, om man ger ut själv kan man fundera på hur man vill vända sig till sociala medier, och hur man ska försöka få in sin bok i bokhandeln.

Kill your darlings

Som sades ovan, är trots allt manuset väldigt viktigt, då det är bokens kropp. När det kommer till skrivandet av manuset måste man våga “kill your darlings”, det vill säga “döda dina älsklingar”. Många som skriver en text redigerar texten genom att läsa igenom det och korrigera små stycken i taget. Det bästa sättet att redigera en text, är att skriva om den. Även stycken som man blev nöjd med och egentligen inte vill ändra. Öppna skrivprogrammet i två fönster, ett tomt dokument och ett dokument med originaltexten. Skriv av texten i det nya dokumentet. Redigeringar i texten kommer då att flyta samman bättre med den stora massan. En bok behöver skrivas om fler än en gång innan den är färdig. Våga radera, våga göra om!

Bjud in läsare

Tillslut har man läst sin text så många gånger att man nästan kan det utantill. Då kan det vara bra att bjuda in några nya ögon till den. Genom att låta någon annan läsa texten man hitta små fel som man själv missat, som stavfel och grammatikfel. Men en annan läsare kan även hjälpa till att hitta fel i själva handlingen. Kanske framgår någonting otydligt? Eller för tydligt, så att läsaren känner att den blir skriven på näsan? Man kan fråga nära och kära om de kan läsa, men det kan vara bra att få in någon som är objektiv och kunnig i ämnet. Kanske ska man anlita en redaktör, eller en lektör till sin bok, och få en professionell blick på texten?

Ge inte upp!

Sista tipset är enkelt: Ge inte upp! Många som vill skriva en bok ger upp efter 50 sidor. Det är viktigt att fortsätta tro på sig själv, och fortsätta skriva även när saker känns tungt. Som de säger, finns viljan så finns en väg!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.