Klassiska barnböcker

Alla har nog en relation till de klassiska barnböckerna. Antingen har man läst de själva som barn eller fått de upplästa av sina föräldrar. Kanske för man det vidare till sina egna barn just nu. Vilka som är de mest klassiska barnböckerna kan självklart debatteras och var och en kommer nog fram till sin egen slutsats. Världsbibliotekets lista över de 50 bästa barnböckerna är en omröstning som gjorts med bland annat bibliotekarier, litteraturvetare, författare och bokhandlare. För den som är intresserad så utgör den nog en bra grund att stå på. Flera författare, såsom Astrid Lindgren, Mark Twain och Bröderna Grimm kan kanske de flesta ändå kan enas om. Flera bokaffärer publicerar dessutom listor online på vilka som är mest populära just nu.

Svenska

AV de svenska barnböckerna som får anses tidlösa klassiker som kommer en hel del från Astrid Lindgren. Hennes insats för barnlitteraturen kan inte underskattas. Den kanske mest populära och internationellt igenkända är de om Pippi Långstrump. Den första kom ut redan 1945 och har blivit en kritiker- och försäljningssuccé världen över. En mängd böcker i serien har getts ut och den har även blivit tecknad tv-serie samt vanlig tv-serie. Böckerna handlar om Pippi som är världens starkaste tjej och som bor själv i Villa Villekulla. Lindgren är även författare till flera andra klassiker på barnboksfronten. Bland dessa kan nämnas Emil i Lönneberga samt Bröderna Lejonhjärta.

I Sverige finns även böckerna om Alfons Åberg. De är författade av Gunilla Bergström och den första i en lång rad av Alfonsböcker kom 1972. Även Alfons Åbergböckerna är mycket populära internationellt och en tv-serie har gjorts av böckerna.

Internationella

En av de verkligt tidiga klassikerna är Bröderna Grimms sagor. Denna kom ut redan i början av 1800-talet och innehåller en mängd klassiska sagor som bearbetats och nedtecknats av just Bröderna Grimm. Alla de klassiska barnsagorna finns här, bland annat Rödluvan, Törnrosa och Snövit. Flera av dessa har sedan blivit filmklassiker, och inte minst Disney har filmat en hel del av materialet.

På 50-talet kom de populära Kittyböckerna till Sverige. De var skrivna av Carolyn Keene och handlade om den unga tjejen Kitty som även verkade som detektiv. En hel flora av unga tjejdetektivböcker kom i dess spår men idag är det främst Kittyböckerna som räknas som klassiker. I USA där de kom från så hette karaktären inte Kitty Drew utan Nancy Drew och diverse tv-serier och filmer har gjorts av karaktären. Även Fem-böckerna av Enid Blyton är klassiker och har likande karaktär. Böckerna som nog många kommer ihåg handlar om fyra barn och en hund (därav fem) och dessa löser mysterier och hamnar i äventyr.

En klassisk barnbok som de flesta nog läst eller kanske framförallt sett via tv är Häxan och lejonet av C.S. Lewis. Den handlar om fyra barn som via en garderob kommer till landet Narnia. Den har filmats flera gånger och ingår i en serie. Boken ses som en allegori för det kristna budskapet. Amerikanske Mark Twain har skrivit två stycken böcker som även de får räknas till klassiker i barngenren, nämligen Huckleberry Finns äventyr och Tom Sawyers äventyr.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.