Kända utländska romaner

Romanskrivande pågår över hela jorden och nu är det lika lätt att få tag i utländska romaner som i svenska romaner. Plus en hel del har varit översatt till svenska och dom som inte är kan man vanligtvis hitta på engelska. Ett känt exempel är Berättelse om Genji av Murasaki Shikibu, skriven för nästan 1000 år sedan. Den är en roman om en japansk prins, Genji, och sina romantiska äventyr vid det kejserliga hovet. Den räknas som en av världens första romaner i modernt beteckning men än är aktuell idag. Med nästan hela världens böcker lättillgängliga via näthandel kan det kännas väldig svårt att välja ett fåtal exemplar. Men här nedan finns några kända exemplar från olika världsdelar.

Prisbelönta exemplar

Från Sydamerika har man Andarnas hus av Isabel Allende. Allende är släkt till Salvador Allende, den avlidne chilenska premiärministern, och romanens handlingar utspelar sig i ett namnlös sydamerikanskt land som är tydligen inspirerad av Chile under 1900-talet. Kärlek i kolerans tid är en känd roman av colombiansk Gabriel Garcia Marquez där han undersöker kärlekens natur. Romanen kan uppfattas som en vanlig kärleksroman men den verkligen ifrågasättas möjligheten till livslängd trohet även i ett kärleksfullt förhållande.Salman Rushdie är en muslimsk författare från Indien mest känd för sin fjärde roman, Satansverserna, för vilken han fick döds hotelser av religiös extremister som såg den som en hädelse. Egentligen var boken en studie av god och ond som påminner mycket om Kafkas Förvandlingen. Också från Asien har man The Ghost Bride av Yangsze Choo är delvis en historisk roman om livet i Malaysia i slutat av 1800-talet och delvis saga med fantasi element. 17 år gammal Li Lan tillsammans med Er Lang, en drake, måste hitta sanningen bakom den rika familjen Lims intrig och manipulationer. Romanen Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie handlar om en modern nigeriansk familj. Medan berättelsen utgår från dottern Kambilis perspektiv visar romanen också hur nutida nigerianer fortfarande är påverkat av negativa effekter från historisk kolonialism och rasism. Weep not, child av prisbelönt Kenyansk författare Ngugi wa Thiong’o är en annan afrikansk klassiker som handlar om livet i Kenya under tiden av frihetskämpe från Storbritannien. Liksom Lila hibiskus är Weep not, child en familjekrönika men här visar författaren hur en familj (och i förlängningen alla kenyaner) splittrades av familjemedlemmarna olika strategier för att motstå förtryck.

Från Europa har man Utrensning av Sofi Oksanen, en familj krönika som utspelas i Estland strax efter sovjet tiderna. Genom tillbakablickar kan läsaren se livet under den sovjet och nazistiska ockupationen också. Romanen innehåller olika rollfigur: en sex trafikerade ung kvinna och hennes gamla moster är huvudpersoner men det finns också motståndsman och kollaboratör och oskyldiga. Varsin har sina olika strategier för överlevnad under ett totalitaristiskt regim. Dessa romaner är välkända och prisbelönta av goda skäl. Fastän dessa författare har olika skrivstilar och skriver på olika språk, i varje roman använder författaren personliga perspektiv för att utforska universella frågor om kärlek och hat, frihet och förtryck. Det ger läsaren möjligheten att utforska dessa universella frågor på ett empatiskt sätt. 

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.