Känd svenska romaner

Roman är ett annat ord för en lång berättelse eller bok. I Sverige finns många författare som har lyckats med sina romaner. I den här artikeln nämns tre av Sveriges kända romaner och dess författare.

Pippi Långstrump – Astrid Lindgren

Pippi Långstrump är skriven av Astrid Lindgren, hon skrev den till sin dotter Karin 1944. Boken blev publicerades 1945. Inspirationen till Pippi Långstrump har Astrid tagit från sin barndom och dem i hennes närhet. Exempel sockerdricksträdet som nämns i boken finns vid Lindgrens barndomshem.Pippi Långstrump är världens starkaste och endast 9 år. Pippi är väldigt omtänksam och självständig, hon bestämmer över sig själv och klarar sig själv. Hon kännetecknas på sina röda flätor och sitt fräkniga ansikte. En dag flyttar Pippi själv in i huset Villa Ville Kulla med apan Herr Nilsson och hästen Lilla-Gubben. Hennes mamma är en ängel i himmelen och hennes Pappa är sjörövare i Söderhavet. Pippi träffar syskonen Tommy och Annika som bor i huset bredvid, de följer gärna med på äventyr. När Pippi flyttar in i Villa Ville Kulla har hon med sig en kappsäck full med guldpengar. Kappsäcken försöker tjuvarna Blom och Dunder-Karlsson att komma åt i Pippis hem. Pippi möter även poliserna Kling och Klang som säger att barn inte ska bo själva och hon måste följa med dem till barnhemmet.Pippi Långstrump är känd över hela världen och 2018 fanns romanen översatt till 74 språk. 1969 kom boken ut på film för första gången.

Utvandrarna – Vilhelm Moberg

En svensk klassiker är Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Romanen är utgiven 1949 och är den första delen i en romanserie med tre böcker. Moberg har inspirerats av en svensk kvinnas liv som emigrerade till Amerika 1890. Han ska även ha fått inspiration från dagböcker skrivna av Amerikan-svenskar som han träffade under en semester. I boken följer man invånarna från Ljuder socken i Småland som lämnar det fattiga Sverige för lyckan i Amerika. Handlingen utspelar sig på 1850-talet, när det var en hungersnöd med många år av svält i Sverige. De huvudkaraktärer man får följa i boken är bland annat paret Kristina och Karl-Oskar, Robert och Arvids dagliga kamp. Kampen fortsätter sedan i böckerna Invandrana och Nybyggarna.Bokserien har översatts till många språk blanda annan engelska. 1971 kom den första filmen av boken. Musikalen Kristina av Duvemåla som hade premiär 1995 har sin inspiration från boken utvandrarna. 

Män som hatar kvinnor – Stieg Larsson

En mer modern känd bok är kriminal romanen av Stieg Larsson. Den blev utgiven 2005 och är den första boken i Millenium-serien. Inspiration till karaktären Lisbeth Salander fick han bland annat från Pippi Långstrump.Bokens huvudkaraktär är Ekonomijournalisten Mikael Blomqvist som blir fälld för förtal och döms till fängelse. Mikael får ett uppdrag att skriva om släkten Vanger av Henrik Vanger. Henrik har varit en av Sveriges främsta industriledare. Uppdragets egentliga mening är att ta reda på vad som hände med Vangers unga släkting Harriet. Harriet har varit försvunnen i 40 år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander. Lisbeth har en strulig bakgrund, men är en av landets främsta hacker.  Karaktärerna får man följa även i Flickan som lekte med elden och Luft slottet som sprängdes.Boken finns översatt till engelska och har blivit populär utomlands. 2009 blev boken en svenskfilm och 2011 släpptes den amerikans variationen.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.