Böcker vs spel, vilken typ är du?

Böcker vs spel

En skillnad mellan min barndom och mina bröders barndom (de är två och ett halvt år yngre än mig) var hur vi tillbringade vår fritid. Jag tillbringade näsan djupt i en populär fem-roman, plöjde böcker om detektivgeni av Nancy Drew, eller blev förälskad i huvudpersonen i Sweet Sixteen’s. Han å andra sidan försökte ta reda på den bästa tacklingen i ett spel, tävlade mot tiden och de animerade poliserna i Grand Theft Auto och spenderade timmar sparkades en boll och försökte göra mål i FIFA.

Nu kan du anta att detta kan göra mig partisk mot böcker över spel, men intressant nog är det tvärtom. När tiden gick lärde jag mig att njuta av spel. Jag skulle inte säga att jag är fanatiker, långt ifrån det, men jag insåg att det fanns några fördelar med spel.

Så låt oss ta en minut innan vi litteraturälskare går igång i kampen mot spel. Föräldrar tar också ett tungt andetag innan de nästan dör av rädsla för att videospel kommer att förstöra all känsla av moral hos sina barn.

Böcker

Men faktum är att videospel kan göra dig smartare. Historisk forskning visar i vissa fall att interaktivt spel kan ha positiva effekter för kognition genom att främja minne, uppmärksamhet och resonemang. Lucy Prebble, en prisbelönt manusförfattare säger faktiskt att spel kan likna att skriva, eftersom båda är privata, kreativa aktiviteter som är mycket mer annorlunda än att titta på filmer eller läsa böcker, vilket innebär mindre input. Videospel kräver dessutom att användaren fattar beslut, vilket ger dem chansen att påverka berättelsen och till och med delvis utforma världen där spelet spelas ut.

Socialt med spel

Videospel kan även öka den sociala interaktionen. Sanningen, oavsett om vi kanske inte vill höra den, är att läsning är en mycket isolerad aktivitet. Vi kan ha bokklubbar eller diskutera vad vi läser med andra människor, men vi kan inte läsa med andra. Spelning kan lära barn hur man spelar som ett lag, hur man täcker för varandra och hur man tävlar på ett hälsosamt sätt.

Det finns argumentet att med en bok måste läsaren föreställa sig allt för sig själv, världen, karaktärerna, allt, medan videospel spelar upp allt detta för dig som serverat på silverfat. En artikel av 50ayear.com delade hur detta inte nödvändigtvis är sant. Läsaren måste föreställa sig, sant, men det måste också spelaren. Som spelare måste du föreställa dig hur du kommer ur denna situation, tänka på vad du vet om världen och överväga vad som kan hända om du tar en viss kurs. I alla fall betyder ord ingenting förrän de tolkas. Tecken och berättelser växer inte upp förrän en läsare tar upp dem och börjar planera, förutse och ifrågasätta för sig själv. Mycket som en spelare skulle göra. Båda de två medierna involverar fantasi och interaktion, de kanske uppstår något annorlunda, men ingen av dem saknas helt.

Slänga böcker?

Så bevisar alla dessa argument för spel att vi borde kasta böcker ut genom fönstret? Jag skulle aldrig på en miljon år godkänna det. För mig är böcker livet! I tidigare artiklar har vi redan sagt de många fördelarna med böcker, men låt mig bara betona vikten lite mer.

För det första har böcker naturligtvis funnits mycket längre än videospel och har därför varit längre att accepteras i den kulturella kanon, över hela världen. De har också haft längre tid att utvecklas som en konstform, författare har den jämförelsevis större vikten av litteraturhistoria bakom sig att lära av, referera och förbättra. I själva verket finns det i allmänhet fler böcker än det finns videospel eftersom människor har skrivit mycket längre än de har programmerat, så rent statistiskt sett finns det fler bra böcker ute än det finns bra videospel.

Skönlitteratur

Empati och läsning

För det andra går litteraturens effekt på våra hjärnor utöver några extra ordförråd eller en förbättrad grammatik. En artikel skriver om hur forskning har visat att vår förståelse av vissa ord är direkt knuten till strukturerna i vår hjärna som handlar om konceptet som representeras av dem. När du läser ord som skarp, stank, stink, aromatisk, reek, blommig, parfym osv. tänds ditt luktsinne. Faktum är att vår förståelse av ord är så beroende av dessa relevanta hjärnstrukturer att Parkinsonpatienter visar på nedsatt bearbetning av handlingar och rörelser.

Simuleringen är så kraftfull att forskare har dragit en koppling mellan empati och läsning av skönlitteratur. Skönlitteratur ger oss ett excentriskt urval av omständigheter som våra hjärnor kan simulera med anmärkningsvärd trohet. Ju större och mer varierande urval av spel med allt från bordsspel online till othello eller ordpussel, desto bättre förberedda är vi för att utmana våra sociala normer. Vi lär oss att bättre anpassa oss till vår sociala miljö. Dessutom kan böcker utvidga vår världssyn och lära oss att omfamna andra världar, människor, kulturer och tider. Men kritiskt är inte varje bok en gåva från himlen som är mentalt, kulturellt eller socialt perfekt.

Relaterade inlägg