Böcker om Stockholm

Sveriges huvudstad Stockholm är en vacker stad som bjuder på en intressant och spännande mix av kultur, uteliv och naturupplevelser. I Stockholm kan man vandra omkring i de äldre delarna som kallas för Gamla stan där större delen av de äldre byggnaderna har bevarats. Den intressanta atmosfären har också blivit ett väldigt populärt ämne för böcker och man kan idag hitta mängder av böcker om Stockholms historia och vad man kan uppleva där. Dessutom är Stockholm en mycket populär stad som flera storsäljare utspelar sig i.  Böcker som har vunnit både priser och nomineringar och som har översatts till flera olika språk. I denna artikel kan man läsa om några bokskatter som inkluderar spännande teman och teorier för en underhållande läsning.

Torka aldrig dina tårar utan handskar – om en stad i kris

Denna bokserie på tre delar utspelar sig i Stockholm och där kan man följa de två huvudkaraktärerna Rasmus och Benjamin. Rasmus som nyligen flyttat till Stockholm från norr blir förälskad i Benjamin. Det omkringliggande temat handlar om hur Stockholm hanterade AIDS-krisen som drog in över Stockholm under denna tidpunkten och hur det sedan reflekteras  i resten av Sverige. En intressant trilogi som blandar kärlek med humor och sorg. Helt klart väl värd att läsas om man letar efter en bok som innehåller en sann historia som är baserad i Stockholm. Första boken i serien heter Kärleken. Den andra delen heter sjukdomen och den sista boken i Torka aldrig tårar utan handskar serien heter Döden. Denna mycket uppskattade och kritikerrosade serie är skriven av Jonas Gardell.

Stockholm: Vattnet, öarna och staden

Stockholm har alltid varit en hyllad stad tack vare sin skärgård och omkringliggande landskap och öar i olika storlekar och former. I boken Stockholm: Vattnet, öarna och staden av författarna Per Kallstenius och Jeppe Wikström kan man läsa om de områden i Stockholm som fascinerar och är populära att åka till. Författarna har kombinerat runt 200 fantastiska bilder på Stockholms sjöliv med intressant läsning om Stockholms historia och varför man valde att bygga staden just där. Bilderna skapar en bättre förståelse för skildringarna i boken och gör att man som läsare får en klar bild av vad Stockholm betyder för både besökare och invånare. Helt klart väl värd att läsas om man vill lära sig mer om Stockholm men vill ha en bok som inte helt består av långa textstycken som kan göra det svårt att ta all fakta till sig.  

Stockholm – Då och nu

En annan uppskattad bok om Stockholm är Stockholm: Då och nu som är skriven av Johan Lindberg. Denna inspirerande bok jämför Stockholm som lite nyare stad med dagens stadsmiljö och upplevelser. Dessutom sammanflätar författaren specifika kvarter och gator med historia, brott och händelser som bidrar till att boken är en mycket intressant och informativ läsning för alla som vill lära sig mer om Stockholm genom olika årtal och tidsepoker. Om man vill lära sig mer om Stockholm på djupet ska man verkligen ta sig en titt på denna bok av Johan Lindberg som lanserades år 2017.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.