Att vara en bra författare

Vad är det som skapar en bra författare? Det handlar först och främst om att tro det man skriver på. Många författare håller sig till en specifik genre och det finns så klart en anledning till det. Alla kan inte skriva en djup roman eller en sci-fi bok om rymdmonster. Som författare måste man kunna vara självkritisk och inse både sina tillgångar och begränsningar.Först och främst behöver man ha en historia som man önskar att berätta för omvärlden. Det kan lika gärna vara självupplevda saker som helt påhittat från fantasin. Sedan är det bara att sätta sig och börja skriva. Alla författare har sin egen stil då det kommer till att skriva och hur man skriver. Några vill gärna rita upp tankebubblor och ta det steg för steg, några skriver stödpunkter och andra sätter sig och bara låter orden flöda. Är det första gången som man skriver behöver man ha tålamod och låta sig själv hitta sin egen rytm.Hur lång tid det tar att skriva ihop en berättelse är väldigt individuellt och påverkas av hur mycket tid som man kan frigöra till skrivandet. Några har möjlighet att skriva på heltid och andra skriver vid sidan om sitt ordinarie arbete. Det kan också vara tänkvärt att inte alla klarar av att skriva en bok utan har en bra berättelse men får ta hjälp av en spökskrivare. På så sätt får man ändå möjligheten att ge ut en bok.

När man har börjat skriva kan det vara bra att låta någon som man litar på läsa texten. Be att de är brutalt ärlig då du kan ta åt dig av både ris och ros och utveckla skrivandet. Idag finns dessutom många kurser att ta i litterär gestaltning om man vill få hjälp att utvecklas. Det allra viktigaste för att bli en bra författare är att uppskatta det skrivna ordet och brinna för yrket. Stundtals är det ett ensamt jobb som är tungt och krävande, men när slutresultatet kommer brukar många uppleva att det är mödan väl värt. Idag finns det dessutom många grupper på sociala medier där man kan diskutera allt som rör författarskap. Det kan handla om allt från olika ord i skrivandet till att bara bli förstådd.

Få texten utgiven

När berättelsen är komplett finns det flera olika vägar att gå. Antingen försöker man bli utgiven på förlag eller så ordnar man med egen utgivning. Skickar man in sitt manus till ett förlag är det ju en lektör som går igenom och kan hjälpa till med hela processen. Har man fått in en fot som författare är det lätt att sedan låta det hela rulla på.Som författare måste man vara beredd på att alltid få ta emot åsikter från andra vilket kan vara en skrämmande upplevelse. Det är därför viktigt att vara öppen för att ta emot alla åsikter och på så sätt växa. Alla kommer inte att älska det man skapat, men många kommer ställa frågan om när nästa bok kommer! Det är därför viktigt att tro på sig själv och våga dela med sig av sin text.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.