Att skriva en dikt

Många kan tro att det är svårt att skriva en dikt, att den måste handla om någonting djupt och meningsfullt, kanske att den till och med måste rimma. När man skriver en dikt är det inte viktigt att den rimmar, det viktiga är att den ger en känsla och en bild till den som läser dikten. Att skriva en dikt är lite som konst, och vem är det som egentligen bestämmer vad konst är? Det ligger i skaparen och betraktarens ögon.

Hur får man till en bra dikt?

Texten man skriver bör vara rytmisk, men det betyder inte att den måste rimma, utan flyta på när man läser den. Det är även viktigt att den väcker någon eller några känslor inom betraktaren. Det kan man göra genom att skapa en bild i betraktarens huvud som väcker känslor som glädje, ilska, sorg, kärlek och så vidare. Att måla upp en bild som väcker känslor kan vara svårt, men att skriva rakt från hjärtat med tillräckligt med information för att man ska kunna få förståelse underlättar för att skriva en bra dikt. Får man med minst en metafor i sin dikt kan det även underlätta för betraktaren att måla upp sin bild av det dem läser. En sak som många inte tänker på är att ett radbyte i en dikt lätt kan tolkas som en paus, därför är detta viktigt att tänka på så att man sätter pauserna på rätt ställe i dikten.

När man skriver en dikt är det viktigt att man inte bara utgår från sig själv, utan man måste också tänka på hur den tas emot. Personen som läser dikten har inte lika mycket kunskap om hur den kom till som skaparen, och har därför lite svårare att kunna förstå innehållet och därmed uppskatta dikten till fullo. Tänker man då på att skriva den så informativ och berörande som möjligt kan man få ihop en riktigt bra dikt.

Vad kan en dikt handla om?

Det finns inga lagar eller regler för vad en dikt ska handla om, det är helt upp till skaparen och vad denne vill skriva om. En dikt blir oftast bättre om man skriver utifrån sina egna tankar och erfarenheter, men det måste inte vara någonting speciellt eller stort. Vill man skriva en dikt om hur man gick till jobbet imorse så kan man göra det, så länge man kan baka in en känsla i sin text som kan beröra mottagaren. Oftast handlar dikter om någonting djupare än så, kanske om den första kärleken man hade kär, en nära vän eller släkting som har gått bort eller liknande händelser. Eftersom sådant väcker mer och starkare känslor i en själv så är det lättare att även få ut de känslorna till betraktaren. Som sagt är detta inget måste så med andra ord kan en dikt handla om precis vad som helst.

Inne på poeter.se kan man ladda upp sina egna dikter, få feedback, läsa andras dikter för inspiration och även ge feedback till andra poeter.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.