Blackeberg i romanen

Alla platser i John Ajvide Lindqvists roman Låt den rätte komma in är autentiska. De finns i verkligheten, närmare bestämt i Stockholmsförorten Blackeberg, ungefär 25 minuter med tunnelbana från Stockholms central. Här kan du läsa mer om stadsdelen som helt oväntat råkar ut för en mordvåg.

Låt den rätte komma in är lika mycket en roman om personer och deras öden, som det är en roman om en plats. Här kan du läsa om Blackebergs historia, och Blackebergs nutid; både i verkligheten och i Låt den rätte komma in.

 

Blackeberg i verkligheten och Blackeberg i romanen är väldigt lika
Det Blackeberg i verkligheten som vi kan besöka är väldigt likt det Blackeberg som Oskar och Eli lever i. Varje plats vi berättar om här på hemsidan är förankrad i både verklighet och roman med hjälp av bilder och citat. Dessutom är varje plats kompletterad med en karta och vägbeskrivning, så att du också kan åka dit.

 

Det som skiljer det Blackeberg som ligger 25 minuters tunnelbanefärd från stan med Blackeberg i Låt den rätte komma in är till exempel de nybyggda husen på bland annat Björnsonsgatan, och att en del affärer och resurananger har bytt namn. Kinesen till exempel, som numera heter Tanjas Krog.

Blackebergs historia
Blackeberg byggdes upp på 50-talet under loppet av ett par år.
Enligt fastighetsbolaget Familjebostäder ville Stockholms stad skapa ett hem åt tusentals människor och familjer genom att bygga upp ett bysamhälle, det vill säga att allt man behöver i ett vardagsliv skulle finnas inom räckhåll. I Blackeberg finns mataffärer, butiker, apotek, bibliotek, biograf, sjukhus och skolor. Här finns Mälaren med fina badstränder och mycket natur, här finns allt. Lär mer om vad som händer vid Mälaren här.

 

Att John Ajvide Lindqvist valde just Blackeberg som bakgrund till sin roman är inte så konstigt; det var där han själv växte upp.

 

Inte bara platsen är lik verkligheten; även mellan Ajvide Lindqvist och en av romanens huvudpersoner, Oskar, kan vi finna en hel del likheter. Mer om det kan du läsa här.

 

Det sista Blackebergs invånare väntar sig, är en mordvåg

Där trevåningshusen står nu, fanns förut bara skog. Man var utom räckhåll för det förflutnas mysterier; hade inte ens en kyrka. En ort med tio tusen invånare, utan kyrka. Det säger en del om platsens modernitet och rationalitet.”
s. 8, Låt den rätte komma in

 

Blackeberg är en ny plats, och människorna som flyttar dit gör det därför att de vill leva ett tryggt och hemtrevligt liv. Det sista de väntar sig är en mordvåg, och därför är de inte heller på sin vakt.

”Man var utom räckhåll för det förflutnas mysterier”
Blackeberg och dess invånare har ingen tidigare erfarenhet av vampyrer. De har egentligen ingen erfarenhet alls eftersom orten Blackeberg bara existerat i ungefär 30 år.

 

Därför är det kanske inte så konstigt att det inte, inte ens när man hittar kroppar med sår och märken på halsen, kroppar tömda på blod, är någon som ens slås av tanken att det kan röra sig om en vampyr.

 

Varför? Det finns ett enkelt svar: därför att vampyrer är en myt. Ingen tänker på att alla sagor bygger på något sant, men även om de skulle det; moderna och rationella människor som bor på en modern och rationell plats tror inte på myter, och tror därför inte på vampyrer.

 

Likväl är det sant, och Blackeberg får uppleva en levande myt när Eli kommer till på besök.

 

 

 

Camilla Odenberg

Comments are closed.