John Ajvide Lindqvist

Fotograf: Maria Ajvide Lindqvist


 Ajvide Lindqvist var ibland ensam hemma som liten, precis som Oskar

Mamma skulle inte komma från jobbet på några timmar, och det var en försommar eftermiddag, så jag släpade ut den gröna fåtöljen på balkongen och började läsa”
Säger Ajvide Lindqvist i sitt sommarprat från 2006

Ajvide Lindqvist var mobbad – Oskar är mobbad…
Oskar som är en av romanens huvudkaraktär är mobbad. De tre taskiga killarna i skolan: Jonny, Thomas och Micke kan aldrig lämna honom ifred.

Ajvide Lindqvist berättar i sitt sommarprat från 2006 att när han gick i skolan var han också mobbad. Han var utstött och att det var tre killar som alltid trackade honom, två som slogs och sparkades och en som hade talets gåva.

” Det var två som slogs och sparkades, de var jag rädda för. Han med talets gåva hatade jag”.

Ända upp till gymnasiet hade Ajvide Lindqvist fortfarande detaljerad fantasi om mobbaren som hade talets gåva.

                      ” Fantasin innehöll gaffatejp och en machete”

När Ajvide Linqvist började skriva debutromanen Låt den rätte komma in återvände han till sina gamla känslor

”När jag skrev min första bok Låt den rätte komma in återvände jag till de här känslorna. Tyvärr blev berättelsen sånn att jag aldrig fick tillfälle att slita huvudet av den här killen, men det ska ju bli film av boken och i manuset har jag åtgärdat den detaljen”  


Ajvide Lindqvist brände upp sin mobbares skåp precis som Oskar brände upp Jonnys bänk…

”En kväll ett par veckor innan resan fixade jag en flaska bensin, han som hade talets gåva hade inget lås på sitt skåp. Jag gick till skolan och hällde bensin över hans böcker, hans gympakläder och hans tv-spels grejer och tände på”

Ur romanen Låt den rätte komma in går det till såhär:

”Han letade sig fram genom de nedsläckta korridorerna till sitt klassrum/…/Han gick till Jonnys bänk, öppnade locket och sprutade i några deciliter T-röd/…/Han drog eld på en tändsticka, höll den i handen tills lågan var stor och klar. Släppte den sedan ” 
s.394, Låt den rätte komma in

Fotograf. Maria Ajvide Lindqvist

 

John Ajvide Lindqvist är uppväxt i Blackberg, där också hans debutroman Låt den rätte komma in utspelar sig i. Huvudpersonen Oskar kan aldrig lämnas ifred av Jonny, Thomas och Micke. Oskars dagar är ett ständigt helvete, på samma sätt som det var för Ajvide Lindqvist.

Som Ajvide Lindqvist skriver i sitt slutord i romanen Låt den rätte komma in:

 Om någon skulle få för sig att kontrollera klimatet under november 1981, kommer denne någon upptäcka att det var en ovanligt mild vinter. Jag har tagit mig friheten att sänka temperaturen några grader. I övrigt är allt som står i boken sant, även om det hände på ett annat sätt”


 

 

 

Antonia Eriksson

 

 

 

One Response to John Ajvide Lindqvist

  1. Pingback: Att besöka en roman @ Kristinas blogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>