Björnsonsgatan – Gösta/Jocke

Björnsonsgatan – Gösta/Jocke

I romanen Låt den rätte komma in bor Gösta på Björnsonsgatan. Något som han inte visste om var att Eli som flyttar in på Ibsengatan kom att förändra hela hans liv…

De är Blackebergs A-lags gäng: Gösta, Jocke, Morgan, Karlsson, Lacke, Virginia och Larry. Varje dag gör de samma sak, det vill säga hänger på Kinesen. Dock följer inte Gösta med till den kontinuerliga mötesplatsen.

Fredagskväll på Kinesen. Klockan är kvart i åtta och hela gänget är samlat”
s. 46, Låt den rätte komma in

Något som gänget inte visste var att just denna fredagskväll var det sista gången de skulle träffa Jocke vid liv.

”Denna fredagskväll kommer att bli den sista de har tillsammans. Imorgon kommer en av dem vara borta för alltid. Bli ytterligare ett porträtt som hänger på väggen bara som ett minne. Och ingenting kommer att bli sig likt igen”
 
s.47, Låt den rätte komma in

Jockes väg hem från Kaskad
Jocke som tillhör gänget går en lördagskväll genom parken på väg hem från ett biobesök från Kaskad i centrum.

”Han gick längs parkvägen mellan Holbergsgatan och Blackebergsskolan. Det var rätt mörkt, lyktorna stod med kanske trettio meters mellanrum, och kinesrestaurangen lyste som ett fyrbåk uppe på höjden till vänster”   
s. 66, Låt den rätte komma in

När han kom fram till gångbron under Björnsonsgatan märker han att den närmaste lampan är trasig, så hela utrymmet under brovalvet är mörkt. Han står mellan två val, att gå under bron eller att ta trapporna upp till Björnsonsgatan.

 

”Hade han varit tankad nu skulle han förmodligen gått upp längs trapporna vid sidan av bron och fortsatt uppe på Björnsonsgatan, även om det var en liten omväg/…/Han hade bra jävla lust att ta trapporna ända”
s.67, Låt den rätte komma in  

Jocke valde att gå under bron… något som han inte skulle ha gjort
Helt ovetande om vad som kommer att hända väljer Jocke att gå under bron, där ligger Eli och väntar på honom .

”Han hörde ljudet. En röst. Han stannade mitt under bron, lyssnade. En jämrande röst hördes bortifrån brovalvets vägg”
s. 67, Låt den rätte komma in

”En varm rännil rann nedför hans bröst”
Jocke lyfter upp barnet som ligger i nöd under bron. Plötsligt känner han hur det börjar sticka i halsen, precis som ett getingstick.

”Det kändes som om en geting stuckit honom och vänsterhanden ville fara upp, vifta bort den, känna efter. Men han kunde ju inte släppa barnet/…/En varm rännil rann nedför hans bröst”
s. 69, Låt den rätte komma in

Från Fönstret i Göstas lägenhet ser han vad som händer. En mörk varelse attackerar hans vän. Det är sista gången Gösta ser Jocke vid liv…

 

För att hitta till Björnsonsgatan och Göstas bostad klicka här

 

För att hitta till platsen Jocke blir mördad på klicka här 

 
 
 
Antonia ErikssonLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>