För dig som inte läst romanen

Har du inte läst romanen, inte sett filmen utan bara hamnat här för att du är nyfiken? Då behöver du lite bakgrundsinformation innan du tittar vidare på vår hemsida.

 Här kan du läsa en kort sammanfattning av romanen, och vad den egentligen handlar om.

 Låt den rätte komma in är en skräckroman

Omslaget till Låt den rätte komma in

Omslaget till boken

Låt den rätte komma in är en skräckroman skriven av John Ajvide Lindqvist. Historien utspelar sig vintern 1981, i Blackeberg, som är en stadsdel strax väster om Stockholm. Både Blackeberg och John Ajvide Lindqvist kan du läsa mer om här på vår sajt.

 Romanen har filmatiserats och började visas på bio under hösten 2008. Se trailern här.

Vad handlar Låt den rätte komma in om?
12-årige Oskar bor tillsammans med sin ensamstående mamma på Ibsengatan i Blackeberg. I skolan blir Oskar mobbad av tre killar i klassen; Jonny, Micke och Tomas.

”De hittade på en massa anledningar till varför han måste plågas; han var för tjock, för ful, för äcklig”
s.13, Låt den rätte komma in

Hösten 1981 sker flera mord, först i grannförorten Vällingby, men så småningom även inne i själva Blackeberg. Strax innan det första mordet flyttar en flicka vid namn Eli in i porten bredvid Oskars. Det dröjer inte länge innan de blir vänner.

I Låt den rätte komma in figurerar också ett gäng som kallas ”A-lagarna”. Gänget består av Jocke, Lacke, Virginia, Larry, Morgan, Karlsson och Gösta, och de är runt 50 år gamla. De brukar träffas på en restaurang, Kinesen, där de äter men framförallt dricker. Deras liv vävs in i historien om Oskar och Eli.

Bland länkarna till höger kan du läsa mer om karaktärerna, läsa om en del av händelser i romanen, och dessutom besöka platserna där de inträffar.


Camilla Odenberg

 

 

Har du läst romanen, eller sett filmen, eller tittat igenom vår hemsida och lärt känna karaktärer och platser? Här kan du läsa om några olika teman man hittar i Låt den rätte komma in.

Låt den rätte komma in handlar om vänskap och mobbing, om liv och död. Och om vampyrer.

Oskar blir mobbad och misshandlad i skolan och har inte en enda riktig vän fram till dess att Eli kommer in i bilden; då förändras allt.

Bild från filmen - Kåre Hedebant som Oskar

Bild från filmen - Kåre Hedebant som Oskar

”’Oskar. Låt dem inte. Hör du mig? Låt dem inte.’
’… nej.’
’Du ska slå tillbaka. Du har aldrig slagit tillbaka, eller hur?’
’Nej.’
’Börja nu. Slå tillbaka. Hårt.’
’Dom är tre stycken.’
’Då får du slå hårdare.’
/…/
’Ja. Men tänk om dom – ’
’Då hjälper jag dig.’”
s. 96, Låt den rätte komma in

Eli står vid Oskars sida vilket ger honom tillräckligt med mod för att våga stå upp mot sina mobbare. Genom att vara hans vän räddar hon hans liv, men Låt den rätte komma in handlar också död, och även den delen av historien är det Eli som står för. Hon mördar oskyldiga människor, som till exempel Jocke.

Eli är både hjältinna och monster
I alla historier finns två sidor, en ond och en god. I en del fall är det väldigt tydligt, som i sagor där drakar och trollkarlar slåss mot vackra prinsessor och prinsar, medan det i andra fall kan vara väldigt diffust.

Låt den rätte komma in tillhör den senare kategorin, för Eli är både hjältinna och monster. I Oskars ögon är hon prinsessan, men i till exempel Lackes ögon är hon monstret. Hon dödade ju hans bästa vän och anföll hans älskade Virginia.

Eli är vad vi kallar en vampyr och hon dödar människor för att överleva; hon behöver deras blod. Eli ser ut som vilken vanlig flicka som helst, men vill inte äta något annat än rått kött och blod, och hon kan inte vistas i dagsljus utan risk för sitt liv. Det är klassiska vampyrsignalement och de stämmer in på Eli. Trots detta vill Eli själv inte kalla sig för en vampyr:

”’Är du vampyr?’
Hon knöt armarna runt kroppen, skakade sakta på huvudet.
’Jag… lever på blod. Men jag är inte… det där.’
’Vad är det för skillnad?’
Hon såg honom i ögonen och sa, med lite mer kraft:
’Det är en väldigt stor skillnad.’”
s. 240, Låt den rätte komma in

 

Bild från filmen - Lina Leandersson som Eli

Bild från filmen - Lina Leandersson som Eli

 

 

 Eli vet nog att det hon gör är fel, men kanske vågar hon inte sluta? För vad kommer att hända då?


Camilla Odenberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>