Kinesen – Holbergsgatan

Den vardagliga mötesplatsen för romanens A-lag; Lacke, Virginia, Morgan, Larry, Jocke och Karlsson. Det diskuteras livligt vart Jocke kan ha tagit vägen. Framför allt Lacke kommer sedan i kontakt med den okände man som sedan visar sig vara Håkan.

I romanen Låt den rätte komma in får vi följa Lacke, Virginia, Jocke, Larry, Morgan och Karlsson på sin vardagliga mötesplats Kinesen. Gösta som också tillhör detta gäng följer dock inte med på deras kontinuerliga mötesplats. Kinesen som egentligen heter Tania’s Krog är lokaliserad på Holbergsgatan, i närheten av Lackes hem.

Fredagskväll på Kinesen. Klockan är kvart i åtta och hela gänget är samlat”
s. 46, Låt den rätte komma in

På Kinesen vistas ofta A-laget i romanen. Det är här så pass ofta att det till och med blivit stammisar, med egna karikatyrer på väggen bakom bardisken.

Dessa som så ofta vistas på krogen, får man ändå ta och kalla för stammisar. I en annan mening är Lacke, Virginia, Morgan, Larry, Jocke och Karlsson ett A-lag på Kinesen med varsitt foto uppsatt på en utav krogens fyra väggar, bakom bardisken.

”På väggen ovanför bardisken hänger deras porträtt /…/ Resturangens innehavare tvingades fly från Kina i samband med kulturrevolutionen, på grund av sina satiriska karikatyrer av makthavarna. Nu har han istället tillämpat dessa talanger på sina stamgäster. På väggen hänger tolv ömsinta karikatyrer gjorde med tuschpenna. Alla gubbarna. Och Virginia”
s.47 Låt den rätte komma in                                                                                                  

På Kinesen kunde dessa karaktärer sitta i timtal och diskutera, ibland om de mest meningslösa saker och ting.

”Hur gick det för Arsenal?  Larry och Morgan övergick till att diskutera den engelska fotbollens låga kvalitet för ögonblicket /…/ Sedan tog Jocke upp det där med torsken, hur den skulle komma att försvinna från Östersjön. Så fortsatte kvällen”
s.48, Låt den rätte komma in

Jocke slutar följa med till Kinesen, han hör inte heller av sig, någonting måste ha hänt honom…

Efter en tid slutar Jocke att följa med. Han varken hör av sig eller syns i staden. Vad är det som har hänt? Det är det stora samtalsämne som dessa karaktärer diskuterar livligt; var har Jocke tagit vägen?

Tyvärr är han varken bortrest, kidnappad eller något i den stilen. Det var en lördagskväll då Jocke är på väg hem från biografen Kaskad, som han blir överfallen av någonting. En flicka. Eli.

Vem är denna okände, mystiske man som bjuder Lacke på whiskey?

Det är på denna krog som gänget, framför allt Lacke träffar på Håkan, då en fullständig främling för både krogens ägare men också för hela Blackeberg. Lacke blir av denne man bjuden på whiskey, dock inte så mycket mer, denna okände man var inte mycket för att prata.

”Mannen tittade på Lacke. Hans blick var ordentligt simmig /…/ Whiskyn kom på bordet och gjorde samtal överflödigt för en stund.”             
s. 50, Låt den rätte komma in

Här brukar A-laget hänga

 

 För att hitta till Holbergsgatan och Kinesen klicka här

   Felix Ödeen

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>