Blackebergsskolan

I romanen Låt den rätte komma in går Oskar i Blackebergsskolan. Han blir ständigt trakasserad av andra elever i klassen. Vilket driver Oskar till att en dag våga slå tillbaka…

Blackebergsskolan är nu mer känd som skolan från romanen Låt den rätte komma in, där Oskar, huvudkaraktären, går. Dag in och dag ut blir han ständigt mobbad av Jonny, Thomas och Micke som går i samma klass som honom.

 Oskar får jämt och ständigt ta emot smällar och hot från Jonny, Micke eller Tomas…

”De hittade på en massa anledningar till varför han måste plågas; han var för tjock, för ful, för äcklig. Men det egentliga problemet var att han alls existerade, och varje påminnelse om hans existens var ett brott”
s.13, Låt den rätte komma in

Här går Oskar i skolan

Dessa tre elever, Jonny Micke och Tomas, kunde göra det mest plågsamma och förnedrande ting mot honom. De slog, de retade och kallade honom saker som gjorde ont enda in i själen.

”Lilla Grisen, om du inte kommer ut nu måste vi plocka dig efter skolan. Vill du det?”
s.14, Låt den rätte komma in   

Skolan i Blackeberg grundades i samband med stadens uppbyggnad, det vill säga på 1950-talet. Denna grundskola ligger i hjärtat av Blackeberg, på Björnsonsgatan 132.

På Stockholms stads hemsida står det följande:

”Blackebergsskolan är en lagom liten skola, där alla vuxna och elever känner igen varandra. Detta skapar trygghet och god lärarmiljö.”      

I John Ajvide Lindqvists roman uppnår inte skolan alls de som påstås, i alla fall inte ur Oskars perspektiv. Han är för lärarna osynlig och de enda som faktiskt ser honom är hans värsta fiender. En dag i skolan för Oskar kan för oss verka som en mardröm.

”Förmodligen skulle de bara ’döpa’ honom. Köra ner hans huvud i toaletten och spola. Oavsett vad de hittade på, var det alltid en lättnad när det var över”
s.13, Låt den rätte komma in

 För att hitta till skolan klicka här

 

   Felix Ödeen

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>